Alueellisten energianeuvojien askelmerkit yrityksille energiansäästöön ja sähkökatkoihin varautumiseen

Energianeuvoja antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista. Pohjois-Pohjanmaalla alueellista neuvontaa tarjoaa Feasib Consulting. Energianeuvojan tarjoamalla viidellä vinkillä pääset jo pitkälle energian säästämisessä ja sähkökatkoihin varautumisessa yrityksessäsi.
 

5 askelta yritysten energiansäästöön

1 Seuraa

Kokonaiskulutuksen lisäksi seuraa myös yksittäisten prosessien ja suurimpien laitteiden energiankulutusta. Siirry vuositason seurannasta vähitellen kuukausi, viikko ja tuntitason seurantaan. Hyödynnä seurannassa automaatiojärjestelmien antamia hälytyksiä.

2 Reagoi

Selvitä kulutuspoikkeamien syyt nopeasti ja ratkaise tilanteet. Kirjaa ylös vastuut siitä, kuka energiankulutusta seuraa ja miten poikkeamiin ja hälytyksiin tulee reagoida. Vastuuta työtä esimerkiksi kunnossapidon tai kiinteistönhuollon henkilöille.

3 Säädä

Käytä laitteita tarpeen mukaan sekä säädä käyntiajat ja lämpötilat kohdalleen. Ilmanvaihtoa voit ohjata esimerkiksi aika- ja olosuhdeohjauksilla sekä valaistusta hämärä- ja liiketunnistimien tai ajan mukaan.

4 Hae rahoitusta

Suurempaa investointia vaativan toimenpiteen kohdalla selvitä ensimmäisenä rahoitusten ja avustusten mahdollisuus. Business Finland myöntää energiatukea uusiutuvan energian hankkeisiin sekä energiakatselmuksiin. Investointia voi rahoittaa myös syntyneillä säästöillä (ESCO-palvelu).

Muistathan myös, että Raahen seudun kehityksen asiantuntijat ovat tukenasi hakemuksen tekemisessä!

5 Investoi

Investointi energiatehokkuuteen maksaa itsensä säästönä takaisin. Aloita toimista, joiden takaisinmaksuajat ovat lyhyet. Investointi parantaa monesti myös turvallisuutta sekä olosuhteita ja nostaa kiinteistön arvoa.

5 askelta sähkökatkoihin varautumiseen yritykselle

1 Tunnista

Aloita tunnistamalla oman yrityksen kriittiset sähkölaitteet. Selvitä, mitä tapahtuu, kun näistä tuotannon, toiminnan tai turvallisuuden kannalta kriittisistä laitteista katkeaa sähkö.

2 Testaa

Testaa sähkökatkoja hallitusti katkaisemalla sähkönsyöttö riittävän pitkäksi aikaa osasta laitteista esimerkiksi viikonloppuna. Seuraa, käynnistyykö laitteet katkon jälkeen automaattisesti vai tarvitseeko laitteita käynnistää manuaalisesti. Kirjaa havainnot ylös.

3 Varaudu

Pienennä sähköpulan riskiä vähentämällä energiankäyttöä. Turvaa kaikista kriittisimpien laitteiden sähkönsyöttö esimerkiksi varavoimalla tai keskeytymättömällä virransyötöllä (UPS), jolloin laitteet voidaan pitää toiminnassa sähkökatkon aikana tai ohjata ne alas hallitusti. Laadi varautumissuunnitelma, josta käy ilmi toimenpiteet sähkökatkon varalle.

4 Tiedota

Tiedota työntekijöitä ja muita tilojen käyttäjiä varautumissuunnitelmasta, sekä oikeista toimintatavoista sähkökatkon aikana. Käy varautumissuunnitelma läpi henkilöstön kanssa säännöllisin väliajoin ja ota se osaksi uusien työntekijöiden ja alihankkijoiden perehdytystä.

5 Seuraa

Tilaa tekstiviestillä saapuvat häiriötiedotteet paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Maksuton palvelu on saatavilla useilla eri alueilla, mutta vaatii yleensä käyttöönottoa asiakasportaalissa. Tietoa sähkökatkoista löytyy myös Energiateollisuus ry:n sahkokatkokartta.fi -palvelusta.

Kaipaatko lisätietoja?

Ota yhteyttä Alueelliseen energianeuvojaasi energianeuvonta [at] feasib.com

Tutustu alueelliseen energianeuvontaan

Tukea investointien rahoituskysymyksiin

Mikäli suunnittelette energiansäästöön liittyvää investointia, rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä, tukihakemuksen laatimisessa ja muissa asioissa Raahen seudun kehityksessä Sinua palvelee:

  • Jussi Kemilä: jussi.kemila [at] raahe.fi, 040 830 3018
     
Pieni verso kasvamassa lampun polttimon sisällä.

Uutishuone

03.03.2023
Työpajoista saat keinoja kääntää tulevaisuuden mukanaan tuomat haasteet, muutokset ja mahdollisuudet liiketoimintasi eduiksi. Työpajasarja on tarkoitettu yrityksille ja liiketoimintaa harjoittaville...
22.02.2023
Raahen seudun yritykset ja oppilaitokset pääsevät jälleen esittelemään työ-, harjoittelu- ja opiskelumahdollisuuksia heti alkukeväästä Risteys 3.0 -rekrytointitapahtumassa. Aika: tiistai 21.3.2023...
22.02.2023
Tervetuloa parlamenttikahville puimaan päivän polttavia aiheita! Seudun yrittäjille suunnatut aamuparlamentit kokoontuvat jälleen maaliskuussa. Parlamenteissa voi jutustella mistä tahansa itselle...
21.02.2023
Visit Raahe järjestää keväällä 2023 Siikajoella kolme tilaisuutta, jossa kuullaan ja keskustellaan matkailun ajankohtaisista teemoista, käydään läpi Visit Raahen kumppanuuspaketteja ja Visit...
21.02.2023
Seutukaupunkien korkeakoulustrategia ja -visio ja innovaatioekosysteemistrategiat tähtäävät osaavan työvoiman saatavuuteen. Lisäksi seutukaupunkeihin pääsee nyt tutustumaan sijoittumisnäkökulmasta...
21.02.2023
KIRAilmasto-ohjelman viimeiset haut ovat auki Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelma tukee vuosina 2021–2023 yhteensä 40 miljoonalla eurolla Suomessa toimivia yrityksiä ja muita toimijoita...
20.02.2023
Pohditko yrityksen perustamista, muhiiko mielessäsi uusi liikeidea? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan yrittäjyydestä kahvittelun lomassa.
  Mistä aloittaa yrittäjän polku? Raahen seudun...
20.02.2023
Koulutuskeskus Brahe tarjoaa tänä keväänä uuden 5 osaamispisteen laajuisen sesonkityöntekijän koulutuksen, jossa yhdistyvät opinnot ja kesätyö. Koulutuksessa suoritetaan hygieniapassi ja...